Pirinç, buğdaygillerden olan ve doyurucu, besin değeri yüksek bir tahıldır. Pirinç bol su içerisinde yetişir ve dünya nüfusunun büyük bir kısmı tarafından tüketilir. Sulak çeltik alanlarında yetiştirildiği için Türkiye'de pirinç üretimi sınırlıdır ve bazen yurtdışından temin edilmesi gerekebilir. Sofralarımızda pilav, sütlaç gibi tatlılar ve sabah kahvaltılarında mücver olarak sıkça tüketilir. Pirinçli Mücver Malzemeleri (6 Kişilik)
Kızartma İçin
Pirinçli Mücver Nasıl Yapılır?İlk olarak pirinçleri ayıklayıp yıkayın ve küçük bir tencerede haşlayın. Pirinçler lapa olana kadar haşlanmalıdır. Ardından kabakların kabuğunu soyup rendeleyin. Haşlanan pirinci ve rendelenmiş kabağı derin bir kaba alın. Sırasıyla baharatları ve tuzu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Biraz yoğurduktan sonra unu ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız karışım biraz cıvık olacaktır. Geniş ve yapışmaz bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve ocakta ısınmaya bırakın. Yağ ısındıktan sonra, karışımdan yemek kaşığı yardımıyla parçalar alıp kızgın yağın içine koyun. Kaşığın arkasını ıslatarak karışımı yayvan hale getirin ve kısık ateşte arkalı önlü kızartın. Kızartma işlemi bitince mücverlerinizi isteğe bağlı olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra İpuçları
Bu tarif ile sofralarınıza lezzet katacak pirinçli mücverler hazırlayabilirsiniz. Hem pratik hem de besleyici bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz. |
Mücver yaparken pirincin lapa olması gerektiğini bilmiyordum. Sizce pirinci haşlarken su miktarına dikkat etmek gerekiyor mu?
Cevap yazEvet Volkan Bey, pirinci haşlarken su miktarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Pirincin lapa olmasını istiyorsanız, normalden biraz daha fazla su ekleyebilirsiniz. Genellikle 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı su kullanılır, ancak lapa bir kıvam elde etmek için su miktarını biraz artırabilirsiniz. Ayrıca, pirinci haşlarken sık sık karıştırmak da lapa olmasına yardımcı olabilir. Afiyet olsun!